Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος – σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών – πραγματοποιεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (20 και 21 Μαΐου 2006) συνέδριο με θέμα « Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής – Αρωγή θυμάτων » στην Καλλιθέα Ρόδου (ξενοδοχείο Aldemar Paradise Royal Mare).

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 170 εισαγγελείς από όλες τις Εισαγγελίες της χώρας.

Στην έναρξη του συνεδρίου έχουν κληθεί και αναμένεται να παραστούν Γεν. Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι των πρεσβειών των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου, οι Δήμαρχοι Ρόδου και Καλλιθέας, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Ρόδου και Κώ, καθώς και οι Πρόεδροι των άλλων Δικαστικών Ενώσεων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Χαιρετιστήριο μήνυμα θα απευθύνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.

Το συνέδριο περιλαμβάνει τέσσερις (4) επί μέρους θεματικές ενότητες με τίτλους: 1) « Διεθνής αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων» 2) « Εθνική αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων » 3) « Κοινωνία των πολιτών – Αρωγή θυμάτων » και 4) « Προσέγγιση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Εισηγητές θα είναι καθηγητές πανεπιστημίων, εισαγγελείς, δικαστές, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ανώτατοι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

(Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου είναι στην διάθεση των εκπροσώπων του Τύπου, εφόσον ζητηθεί.)

ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της Ε. Ε. Ε Σωτηρίου Μπάγια αναφορικά με το συνέδριο:

«Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων – που συνδέεται άμεσα με την εγκληματικότητα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της παιδικής πορνογραφίας και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής των θυμάτων – έχει λάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας αλλά και σε διεθνή κλίμακα.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εισαγγελέων και όσων ασχολούνται ειδικά με το θέμα για την επίλυση νομικών και πρακτικών ζητημάτων που συνάπτονται με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ιδιαίτερα θα επιδιωχθεί η ενότητα και ο συντονισμός της δράσης των εισαγγελικών αρχών της χώρας με διπλό στόχο: Αφενός την πάταξη όλων των μορφών εγκληματικότητας που συνδέονται με την εμπορία ανθρώπων και αφετέρου την ψυχολογική στήριξη και περίθαλψη των θυμάτων, που κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες και παιδιά».