Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του συνεδρίου της Ε.Ε.Ε. (20 και 21 Μαΐου 2006) στην Καλλιθέα Ρόδου με θέμα «Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. – Αρωγή θυμάτων».

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Συμμετείχαν 170 εισαγγελείς (όλων των βαθμών) από το σύνολο των Εισαγγελιών της χώρας – αριθμός που ξεπέρασε κάθε σχετικό προηγούμενο. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και παρέστησαν ο Υπουργός Αιγαίου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο βουλευτής του νομού κ. Βασίλειος Χρυσής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Ροδίων, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Ρόδου και Κω, εκπρόσωποι των άλλων Δικαστικών Ενώσεων κ.α.

Στις τέσσερις (4) επί μέρους συνεδρίες προήδρευσαν διαδοχικά οι κ.κ. Ευριπίδης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ανδρέας Φακός, ε.τ. Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Καίσαρης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Αντώνιος Μακρυδημήτρης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις εισηγήσεις στο συνέδριο πραγματοποίησαν κατά σειρά οι κ.κ.: Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Λέκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δανιήλ Εσδράς, Επικεφαλής Αντιπροσωπίας Δ.Ο.Μ., Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Εκπρόσωπος της UNESCO, Μαρία Σταυροπούλου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Μαρία Μαλλούχου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Γουλή, Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων, Θεμιστοκλής Χαρίσης, Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Αγγελος Τσιγκρής, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Δημήτριος Φουρλεμάδης Γεν. Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», Σταύρος Μπουφίδης, Ψυχίατρος, Ελένη Γκλεγκλέ, εκπρόσωπος του Κέντρου Υποστήριξης θυμάτων Κακοποίησης, Αθανασία Συκιώτου, Αέκτορας Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Θράκης, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστράτιος Παπαθανασόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ηρακλής Μοσκώφ, Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση της Εισαγγελέως κ. Μαρίας Μαλλούχου, ως υπεύθυνης « anti trafficking » της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που αναφέρθηκε σε πολλές συγκεκριμένες περιπτώσεις εμπορίας γυναικών, αναδεικνύοντας τους ορθούς τρόπους προσέγγισης των θυμάτων και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου.

Κατά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτήριος Μπάγνας συνόψισε τα συμπεράσματα που προέκυψαν, τονίζοντας παράλληλα ότι το συνέδριο — εκτός των άλλων — αποτέλεσε ένα «άνοιγμα» των εισαγγελέων προς την κοινωνία. Διακήρυξε την πεποίθηση του ότι ο σύγχρονος εισαγγελέας δεν πρέπει να είναι ούτε πάνω ούτε κάτω από την κοινωνία, αλλά πρέπει να είναι μέσα σ’ αυτήν, ώστε ν’ ακούει τις περί δικαίου ανάγκες της και ν’ ανταποκρίνεται θετικά και κατέληξε λέγοντας ότι με το συνέδριο μας αυτό αποδείξαμε ότι ο Εισαγγελέας, πέρα από δικαστικός λειτουργός, είναι και σπουδαίος κοινωνικός παράγοντας, που προσεγγίζει τα κοινωνικά ζητήματα με ανθρώπινο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Από τα συμπεράσματα (πορίσματα) του συνεδρίου επισημαίνονται τ’ ακόλουθα:

Η εμπορία ανθρώπων συνιστά εξέχον εγκληματολογικό φαινόμενο και αποτελεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για την χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί την πλέον «κερδοφόρα» εγκληματική δραστηριότητα μετά τα ναρκωτικά και το εμπόριο όπλων.
Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και μικρά παιδιά.
Ιδιαίτερη μορφή εμπορίας ανθρώπων (που μάλιστα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις) αποτελεί η εμπορία ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
Η χώρα μας αποτελεί βασικό «σταθμό» διακίνησης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και προώθησης τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου, αλλά και για τη σωστή περίθαλψη των θυμάτων του, απαιτείται η συνεργασία των δικαστικών (ιδίως των εισαγγελικών) αρχών με την αστυνομία, καθώς και με τις σχετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία (Ν.3064/02 και 3386/03) οι εισαγγελείς αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα για την ουσιαστική πάταξη του φαινομένου, γι’ αυτό και η ευθύνη τους στο συγκεκριμένο τομέα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Οι εισαγγελείς της χώρας μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, αλλά και υποψιασμένοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πίσω από κάθε απλή (φαινομενικά) περίπτωση πορνείας αλλοδαπών γυναικών ή επαιτείας αλλοδαπών παιδιών μπορεί να υποκρύπτεται ένα μεγάλο «κύκλωμα» εμπορίας ανθρώπων με διεθνείς ενδεχομένως – προεκτάσεις.
Όλα τα πρακτικά και τα’ αναλυτικά πορίσματα του συνεδρίου θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο και θα δημοσιοποιηθούν τους προσεχείς μήνες.
Από το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.