ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Το Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Ένωσης  Εισαγγελέων  Ελλάδος απέστειλε  στην  εφημερίδα  «ΤΑ ΝΕΑ»  την  εξής  επιστολή:

          Περιήλθε σε γνώση του Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η δημοσίευση στο φύλλο της 30-11-2012 της εφημερίδας σας, άρθρου του Γιώργου Κτιστάκη, Αντεισαγγελέα Εφετών με τίτλο «Το ισόκυρο και η αποχή», το οποίο –κατά δήλωση του συντάκτη του- αποτελεί συνέχεια προηγούμενου άρθρου του, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 17-9-2012 της εφημερίδας σας, με τον τίτλο «Κλαζομένιοι της Δικαιοσύνης. Μια φωνή νηφαλιότητας για τις περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών».

           Στα άρθρα του ο συντάκτης εκφράζει αμφιβολίες για το πραγματικό ποσοστό των περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι υπερβάλλουν όσον αφορά στην εκτίμησή του, θεωρεί εσφαλμένες τις σχετικές κινητοποιήσεις του Δικαστικού Σώματος και, ιδίως, τη διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, βάλλει τέλος δε κατά των αιρετών εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων, καταλογίζοντάς τους ευθύνες, διότι -κατΆ αυτόν- ενεργούν με γνώμονα το συνδικαλιστικό συμφέρον  και όχι το συμφέρον της Δικαιοσύνης. Με αφορμή  τα  πιο  πάνω,  το  Διοικητικό  Συμβούλιο της Ένωσης  Εισαγγελέων  Ελλάδος  θέτει  υπόψη  των αναγνωστών σας  τα εξής :

          Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και το σύνολο των λοιπών Ενώσεων δικαστικών λειτουργών με συντριπτική πλειοψηφία των μελών τους αποφάσισαν, μέσα από τις ειδικότερες καταστατικές διαδικασίες τους, κινητοποιήσεις για την αποτροπή των περικοπών των απολαβών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες, πριν μεν την πρόσφατη ψήφιση του Ν 4093/2012 (έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου) έφθαναν το ποσοστό του 38 % των αποδοχών τους και ήδη υπερέβησαν εκείνο του 50 % αυτών, σε σχέση με τις αποδοχές τους του έτους 2010. Κοινή αντίληψη όλων των Δικαστικών Ενώσεων αποτελεί ότι οι μη δικαιολογούμενες υψηλές περικοπές αυτής της κλίμακας, που –σημειωτέον- σε ουδένα άλλο κλάδο δημοσίων λειτουργών, ούτε  στους εκπροσώπους των λοιπών ισόκυρων λειτουργιών της Πολιτείας εφαρμόστηκαν, αντίκεινται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών και τους στερεί τη δυνατότητα να επιτελέσουν το λειτούργημά τους, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα. Πολύ πρόσφατα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ομόφωνα επικύρωσε αυτές τις διαπιστώσεις, με την υπΆ αριθμ. 56/7-11-2012 απόφασή της. Τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκριναν έτσι, επομένως, σύμφωνα με τα όσα εκθέτει στο άρθρο του ο κ. Κτιστάκης, «ελάχιστα τους απασχολεί το κύρος του θεσμού σε σχέση με το ισόκυρο που έχει μισθολογικό αντίκρυσμα»,  «ούτε έχουν κατανοήσει το νόημα της δικαστικής λειτουργίας που εκτελούν και ότι αυτή χρειάζεται κάποια αφιέρωση». Επειδή, όπως δηλώνει στο άρθρο του, ο συντάκτης αρέσκεται σε «νηφάλιες» σκέψεις, ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον η πιο πάνω επισήμανσή μας θα του δώσει το έναυσμα για νέες τέτοιες, που θα λαμβάνουν υπόψη τους και τις παραμέτρους, που προεκτέθηκαν.

          Ο κ. Κτιστάκης θα έπρεπε, τέλος, να εξετάσει το ενδεχόμενο, να  μεταβεί από την επαρχία στην Αθήνα και να λάβει μέρος στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έχει συγκληθεί για την 9-12-2012, κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τις εν ισχύει κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών. Εκεί, στο φυσικό χώρο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συναδέλφων του, θα ήταν ευχής έργο να θέσει στην κρίση τους και σε δημόσιο διάλογο τις σχετικές με τις κινητοποιήσεις τους «ρομαντικές» απόψεις του, που -προς το παρόν- έχει επιλέξει να τους γνωστοποιεί αποκλειστικά μέσω της εφημερίδας σας.

                         Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

            Ο Πρόεδρος   και α.α.

             Ο Α΄ Αντιπρόεδρος                     Ο  Γεν. Γραμματέας

            Δημήτριος Μητρουλιάς                 Δημήτριος Ζημιανίτης

          Αντεισαγγελέας  Εφετών             Εισαγγελέας Πρωτοδικών