Αθήνα, 01/04/2008

Κλήθηκα σήμερα να δώσω εξηγήσεις στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κονταξή που ενεργεί προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση σε βάρος μου, κατόπιν εντολής του κ. Σανιδά.

Αιτία είναι το γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες, με συνέντευξη μου σε δημοσιογράφο, εξέθεσα τις απόψεις μου για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης και άσκησα κριτική.

Λυπάμαι… Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα – συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Επισημαίνω ακόμη ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων (άρθρο 91 παρ. 5) η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα.

Ασφαλώς δεν διεκδικώ το αλάθητο της κριτικής μου. Διεκδικώ όμως το δικαίωμά μου να μπορώ να ασκώ κριτική. Και θα επιμείνω στο δικαίωμά μου αυτό.

Θα πρέπει όλοι (περιλαμβανομένου και του κ. Σανιδά) να γνωρίζουν ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής.

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους μου ότι θα συνεχίσω… Θα συνεχίσω να ομιλώ, ν’ ασκώ κριτική για τα κακώς κείμενα στο χώρο της δικαιοσύνης και να υπερασπίζομαι τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών λειτουργών της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.
Σωτήριος Μπάγιας
Αντεισαγγελέας Εφετών