Αθήνα, 21/05/2007

Αναφορικά με το θέμα που έχει εγερθεί σχετικά με το πρόσωπο που Προέδρου του Αρείου Πάγου, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανακοινώνει τ’ ακόλουθα:

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός ότι, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, η Δικαιοσύνη γίνεται και πάλι αντικείμενο δημόσιων δυσμενών σχολίων, με αρνητικές συνέπειες για το κύρος και την αξιοπιστία της.
Αναντίρρητα η καλόπιστη κριτική και ο έλεγχος όλων των λειτουργών του κράτους – αυτονόητα και των δικαστικών λειτουργών – αποτελούν όρους αποδεκτούς, αλλά και επιβαλλόμενους στα πλαίσια της δημοκρατίας μας. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι εφόσον η κριτική και ο έλεγχος έχουν επιπτώσεις στο κύρος θεμελιωδών θεσμών, θα πρέπει να ασκούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να συνοδεύονται από σαφώς καθορισμένα αποδεικτικά στοιχεία.
Ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργική και οικονομική κατάσταση όλων των κρατικών λειτουργών θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα, ώστε να μη καταλείπονται οποιαδήποτε ερωτηματικά και σκιές. Για το λόγο αυτό, επαναφέρουμε, για μια ακόμη φορά, την πρόταση – που κατ’ επανάληψη από το έτος 2004 έχουμε δημόσια διατυπώσει με τρόπο αναλυτικό, αλλά δυστυχώς παραμένει αναπάντητη από το σύνολο των αρμόδιων πολιτικών φορέων – για ουσιαστικό και πλήρη έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους και κατάργηση γι’ αυτούς κάθε είδους οικονομικού απορρήτου έναντι οποιουδήποτε τρίτου.
Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Μπάγιας
Αντεισαγγελέας Εφετών

Η Γεν. Γραμματέας
Ευσταθία Καπαγιάννη
Εισαγγελέας Πρωτοδικών