Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που συνήλθαμε στην 21η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας, στην αίθουσα τελετών του Δ.Σ.Α. την 4η Δεκεμβρίου 2005:

ΟΜΟΦΩΝΑ
ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ τη σταθερή μας θέση για ταχεία, πλήρη και αποτελεσματική εκκαθάριση κάθε υποθέσεως διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς και για παραδειγματική τιμωρία, εκείνων που θα κριθούν ένοχοι.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την έντονη διαμαρτυρία μας για όλους εκείνους που με πρόσχημα τα συγκεκριμένα απαράδεκτα- περιορισμένου αριθμού-κρούσματα διαφθοράς, δημιουργούν την απατηλή εντύπωση ότι πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η εικόνα αδικεί κατάφωρα τη συντριπτική πλειονότητα των Εισαγγελέων και δικαστών της χώρας, που με ποιότητα, ήθος και υπέρμετρο κόπο εκτελούν τα καθήκοντά τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους αρμόδιους θεσμικού ς φορείς του κράτους να διαλέξουν το κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας στις τάξεις των δικαστικών λειτουργών που κινδυνεύει να διαταραχθεί από τις ανεπίτρεπτες γενικεύσεις και εκδηλώσεις ευτελισμού του Θεσμού της Δικαιοσύνης.

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό, την ποιοτική αναβάθμιση και την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και συγκεκριμένα:

Ευρεία και μόνιμη αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και την αντικατάσταση στις περιπτώσεις αυτές των ποινών από διοικητικές κυρώσεις.
Ίδρυση και λειτουργία δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας.
Αύξηση των οργανικών θέσεων των Εισαγγελέων σε όλους τους βαθμούς.
Αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών με τη συμμετοχή εισαγγελέων στα όργανα διοίκησης και την ανανέωση του περιεχομένου των σπουδών.
Άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των Εισαγγελέων και δικαστηρίων και κατάργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που παραβιάζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της συγκρότησης σωματείων και της ακώλυτης λειτουργίας του συνδικαλισμού.
Καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου -που θα επιφέρει ανανέωση και αναβάθμιση του εισαγγελικού σώματος- καθώς και αναγνώριση ως συντάξιμων όλων των ετών δικηγορικής προϋπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών.
Θέσπιση νέου γνήσιου ειδικού μισθολογίου για τους δικαστικούς λειτουργούς, που ν’ ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για αποδοχές ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν.
Καθιέρωση ειδικού επιδόματος για όλους τους εισαγγελείς του πρώτου βαθμού που εκτελούν υπηρεσίες επί 24ωρης βάσης (εφημερίδες).
ΖΗΤΟΥΜΕ, επίσης, την άμεση εκτέλεση έργων για την αξιοπρεπή κτιριακή στέγαση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστικών υπηρεσιών και μάλιστα των Εισαγγελιών της χώρας.
Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Μπάγιας, Αντεισαγγελέας Εφετών

O Γεν. Γραμματέας
Σπύρος Μουζακίτης, Αντιεισαγγελέας Εφετών