Την περασμένη Κυριακή (25-1-2009) η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος – σε συνεργασία με την Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. – πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού με το συγκρότημα του κ. Λάκη Χαλκιά. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν βαθιά ανθρώπινες και εξαιρετικά συγκινητικές. Παραβρέθηκαν – πέραν από τα μέλη της Ένωσής μας – ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. (Δήμαρχος Αιγάλεω) κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού κ. Λεωνίδας Καραμπέκιος κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος της Ένωσής μας για πραγματοποίηση επισκέψεων και διοργάνωση εκδηλώσεων στις φυλακές της Χώρας.

Το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταφέρουμε είναι ότι οι Εισαγγελείς αποτελούν – εκτός των άλλων – και θεματοφύλακες των ατομικών δικαιωμάτων και ότι με την ιδιότητά τους αυτή ενδιαφέρονται και αξιώνουν τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων στις φυλακές. Κυρίως προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους κρατούμενους το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν κάποιοι – και μάλιστα αυτοί που τους κρίνουν και τους δικάζουν – που ενδιαφέρονται γι’ αυτούς.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι για την ουσιαστική αναβάθμιση της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές, απαιτούνται ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλους δημόσιου χαρακτήρα κοινωνικούς φορείς. Οι χώροι των φυλακών πρέπει να είναι τακτικά επισκέψιμοι από έγκυρους συλλογικούς φορείς (δικηγορικούς συλλόγους κ.α.) και εκπροσώπους δημόσιων αρχών. Η προσέγγιση κοινωνίας και κρατουμένων πρέπει να γίνεται και μέσα στις φυλακές. Μια τέτοια προσέγγιση θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατούμενων, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στις φυλακές.

Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Μπάγιας
Αντεισαγγελέας Εφετών

Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος
Εισαγγελέας Πρωτοδικών