Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου (Σαββατοκύριακο, 15-16/11/2008)που διοργάνωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος – σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης- στον Βόλο Μαγνησίας με θέμα « Το Διασυνοριακό Έγκλημα στα Βαλκάνια ».
Στο συνέδριο συμμετείχαν Εισαγγελείς (επίσημοι εκπρόσωποι των αντίστοιχων Εισαγγελιών) από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Τουρκία. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 108 Εισαγγελείς από όλες σχεδόν τις Εισαγγελίες της χώρας.
Στην επίσημη έναρξη εργασιών του συνεδρίου παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εσωτερικών Α. Νάκος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Γκλέτσος, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Β. Ελλάδος Ν. Ταχιαίος, ο Νομάρχης Μαγνησίας, ο Δήμαρχος Βόλου, Βουλευτές και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στα πορίσματα του συνεδρίου περιλαμβάνονται και τα εξής:
. Το οργανωμένο έγκλημα έχει λάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στους τομείς της εμπορίας ανθρώπων, της εμπορίας ναρκωτικών και του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
. Οι Εισαγγελείς των χωρών της Βαλκανικής αποτελούν βασικό πυλώνα για την πάταξη της οργανωμένης εγκληματικότητας στην περιοχή.
. Επιβάλλεται η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εισαγγελικών αρχών των κρατών της Βαλκανικής και με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol, Eurojust, Olaf). Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία ενός διαρκούς «Φόρουμ» και η μόνιμη εγκατάσταση εισαγγελέων – συνδέσμων («contact points») σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
. Απαιτείται σύγκληση των ποινικών νομοθεσιών των κρατών της περιοχής τόσο από δικονομική όσο και από ουσιαστική άποψη.
. Διαπιστώνεται το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα συνδέεται και με την διαφθορά σε επίπεδο κρατικών λειτουργιών των χωρών.
. Βασικό όπλο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί ο εντοπισμός και η κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τις εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και ο αυστηρός έλεγχος του «πόθεν έσχες» ιδίως των προσώπων που ασκούν κρατικές εξουσίες.
. Τα μέτρα ( νομοθετικά ή αστυνομικά) που επιβάλλεται να ληφθούν για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκονται σε αντίθεση με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Όλα τα πρακτικά του συνεδρίου με τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις, τις συζητήσεις και τα αναλυτικά πορίσματα του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ειδικό τόμο, που θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος

Σωτήριος Μπάγιας
Αντεισαγγελέας Εφετών

Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Σ.Παναγιωτόπουλος
Εισαγγελέας Πρωτοδικών