ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Με αφορμή δημοσίευμα του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, με τον τίτλο «Εισαγγελέας Ιωαννίδης, ένα θαύμα των πιθανοτήτων» (koutipandoras.gr, 6-2-2016), με το οποίο αναφέρεται στο χειρισμό από τον συγκεκριμένο εισαγγελέα υποθέσεων στις οποίες ο δημοσιογράφος ήταν διάδικος και πιθανώς η έκβαση των σχετικών δικών δεν ήταν της αρεσκείας του, περιλαμβάνει δε –εκτός άλλων- απαξιωτικές αναφορές στην «επιστημονική και νομική ανεπάρκεια» του εισαγγελέα και καλεί τα πειθαρχικά όργανα να τον ελέγξουν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος περιορίζεται στις εξής παρατηρήσεις :
(α) Σύμφωνα με το άρθρο 17 στοιχ. Β’ Ν 1756/1988 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών), στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι συνθέσεις των ποινικών δικαστηρίων στις δικασίμους εκάστου μηνός καταρτίζονται με κλήρωση, η οποία διενεργείται από το πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, σε δημόσια συνεδρίασή του, επί τη βάσει πινάκων που καταρτίζονται από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου και τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ειδικότερα, οι πίνακες που καταρτίζονται από τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών περιλαμβάνουν κατ’ αρχαιότητα και με αριθμητική σειρά τα ονόματα όλων των Εισαγγελέων Πρωτοδικών, όλων των Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών και όλων των Παρέδρων Εισαγγελίας.
(β) Οι δικαστές και οι εισαγγελείς ενεργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, απολαμβάνουν δε πλήρους λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Συνεπώς, ουδόλως τους αφορούν -και επιβάλλεται να μην τους αφορούν- οι αρέσκειες ή οι απαρέσκειες των ποικιλώνυμων διαδίκων, σχετικά με τον τρόπο άσκησης των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων.
(γ) Οι δικαστικοί λειτουργοί -του αναφερομένου στο επίμαχο δημοσίευμα συμπεριλαμβανομένου- έχουν χρέος να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ευόρκως, με γνώμονα το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους, αδιαφορώντας για την όποια κριτική ασκείται στο έργο τους από πρόσωπα που αρέσκονται στον ανέξοδο ρόλο του «κήνσορα», δίκην όψιμων «σταυροφόρων ηθικής», πλην όμως αγνοούν βασικούς όρους της διαδικασίας απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.
(δ) Ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστικών λειτουργών έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και το νόμο αποκλειστικά σε δικαστικά όργανα και όχι σε διαδίκους, των δημοσιογράφων μη εξαιρουμένων.

                             Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                       Ο Πρόεδρος                        O Γεν. Γραμματέας

             Κωνσταντίνος Τζαβέλλας       Δημήτριος Ζημιανίτης
              Αντεισαγγελέας Εφετών      Αντεισαγγελέας Εφετών