Αθήνα, 02/04/2007

Με αφορμή τη διενέργεια έρευνας σε δικηγορικό γραφείο της Πάτρας για τη σύλληψη προσώπου που διώκεται νόμιμα για κακουργηματικές πράξεις και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν εξαιτίας του γεγονότος αυτού, με επικριτικά σχόλια και χαρακτηρισμούς σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών και των λειτουργών της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ανακοινώνει τ’ ακόλουθα:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα δικηγορικά γραφεία δεν αποτελούν απαραβίαστο άσυλο, στις περιπτώσεις που πρόκειται να συλληφθούν εντός αυτών πρόσωπα που διώκονται νόμιμα και μάλιστα για κακουργηματικές πράξεις. Όπως δεν αποτελεί τέτοιο άσυλο – στις περιπτώσεις αυτές – η κατοικία οποιουδήποτε έλληνα πολίτη, όποιο αξίωμα και αν κατέχει. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε με βάση σαφείς και καταγεγραμμένες ενδείξεις περί της παρουσίας του διωκόμενου στο συγκεκριμένο χώρο.
Επισημαίνουμε ότι η παρουσία εισαγγελέα – και εν γένει δικαστικού λειτουργού – στις κατ’ οίκον έρευνες, αποσκοπεί στην τήρηση της νομιμότητας από τα όργανα της δημόσιας τάξης και ιδίως στην προστασία των δικαιωμάτων του προσώπου στην κατοικία του οποίου ενεργείται η έρευνα.
Εκφράζουμε τη λύπη και τη διαμαρτυρία μας για τις άδικες επικρίσεις και αιτιάσεις σε βάρος των συναδέλφων μας εισαγγελέων της Πάτρας, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συνεχίσουν να επιτελούν ανεπηρέαστοι τα καθήκοντά τους, με μόνους γνώμονες το νόμο και τη συνείδησή τους, ως εγγυητές της νομιμότητας, και ως θεματοφύλακες των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Μπάγιας
Αντεισαγγελέας Εφετών

Η Γεν. Γραμματέας
Ευσταθία Καπαγιάννη
Εισαγγελέας Πρωτοδικών