Αθήνα, 10/01/2008

Αναφορικά με τα δημόσια σχόλια, τις κρίσεις και τις επικρίσεις που διατυπώνονται καθημερινά σχετικά με τους χειρισμούς και τα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών – και μάλιστα εισαγγελέων – επί συγκεκριμένης υποθέσεως ( «υπόθεση Ζαχόπουλου» ), το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι δικαστικοί λειτουργοί που ασχολούνται με αυτήν, καλούνται να δικαιοδοτήσουν υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης έξωθεν προερχόμενες. Συνθήκες που πλήττουν τη νηφαλιότητα ως αναγκαία προϋπόθεση ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κατάσταση αυτή.

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί ν’ αποφαίνεται υπό πίεση. Δεν μπορεί ν’ αποφασίζει εν βρασμώ!

Η κριτική των δικαιοδοτικών μας ενεργειών είναι αποδεκτή και αναγκαία στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Υπό τρείς – όμως – βασικές προϋποθέσεις : Να είναι καλόπιστη, να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και ν’ ασκείται στα πλαίσια της ευπρέπειας. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν πολλές φορές στη συγκεκριμένη υπόθεση. Για παράδειγμα ο προερχόμενος από Βουλευτή χαρακτηρισμός Εισαγγελέα ως υπηρέτη της Κυβέρνησης ασφαλώς εκφεύγει των ορίων της καλοπιστίας και της ευπρέπειας. Γι’ αυτό και είναι απαράδεκτος.
Διερωτόμαστε τί θα γινόταν εάν συνέβαινε το αντίστροφο : Εάν, δηλαδή, κάποιος εισαγγελέας χαρακτήριζε δημόσια έναν βουλευτή ως υπηρέτη σκοτεινών συμφερόντων.

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί ν’ αποτελεί «άλλοθι» ενόψει πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Δεν μπορεί ν’ αποτελεί πεδίο επίλυσης πολιτικών διαφορών.

Όταν μάλιστα, η Βουλή διαθέτει τους δικούς της αυτοτελείς συνταγματικά κατοχυρωμένους μηχανισμούς πολιτικού ελέγχου, αλλά ακόμη και ανάκρισης για κάθε υπόθεση που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Μπάγιας
Αντεισαγγελέας Εφετών

Η Γεν. Γραμματέας
Ευσταθία Καπαγιάννη
Εισαγγελέας Πρωτοδικών